من را در شبكه هاي اجتماعي دنبال كنيد

خانواده درمانی نوعی روان درمانی است که بر روابط درون خانواده و محیط بزرگتر تمرکز دارد. هدف آن کاهش تعارض و پریشانی با پرداختن به پویایی بین اعضای خانواده و زوجین است. به جای تمرکز بر تعارضات فردی، بر بهبود الگوها و علائم درون گروه تاکید دارد. با اتخاذ یک رویکرد سیستماتیک و رابطه ای، راهبردهایی را برای تغییر تعاملات و روابط ارائه می کند. تکنیک های مختلف مشاوره خانواده موفق زیر چتر برنامه خانواده درمانی قرار می گیرند .برای دریافت مشاوره از بهترین کلینیک روانشناسی در تهران اینجا کلیک کنید.

انواع درمان و مشاوره خانواده

انواع مختلفی از درمان در درمان اعتیاد و سلامت روان مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از اشکال درمانی مورد استفاده که بر روابط متمرکز است خانواده درمانی است. در زیر برخی از اشکال رایج خانواده درمانی و مشاوره که ممکن است در درمان مصرف مواد و مسائل مربوط به سلامت روان مورد استفاده قرار گیرد، آورده شده است:

خانواده درمانی ساختاری

خانواده درمانی ساختاری برای درک چگونگی تعامل افراد درون گروه با همسران، والدین، فرزندان و سایر اعضای خانواده کار می کند. این اساساً باز کردن بسته بندی "ماتریس هویت" است. شناخت ساختار واحد – سلسله مراتب، روابط فرعی و مرزها – می تواند به تحکیم خانواده کمک کند. پس از ایجاد ساختار، مشاوران می توانند بفهمند که چه تغییرات و انواع خدمات مشاوره خانواده به بازسازی خانواده به شیوه ای مثبت کمک می کند.

خانواده درمانی استراتژیک

خانواده درمانی استراتژیک نوعی مشاوره خانواده است که به الگوهای تعامل بین اعضای خانواده می پردازد. در واقع رفتار درمانی استراتژیک مبتنی بر راه حل است و به شناسایی مشکلات قابل حل، تعیین اهداف و ایجاد استراتژی برای دستیابی به آنها می پردازد. هنگامی که یک درمانگر خدمات مشاوره خانواده را ارائه می دهد، به طور خاص به تاریخچه و تکامل یک مشکل در واحد خانواده توجه نمی کند. در عوض، آنها بیشتر به فکر کمک به افراد برای تفکر استراتژیک و اجرای راه حل هایی برای مقابله با آنها هستند.

خانواده درمانی سیستمیک

خانواده درمانی سیستمیک بر سیستم های اعتقادی تمرکز دارد. ادراکات و باورهای فرهنگی-اجتماعی اعضای خانواده نقش مهمی در پویایی خانواده دارد. زمینه فرهنگی گسترده تر می تواند تغییری در الگوهای رفتاری ایجاد کند و یک خانواده درمانگر سیستمی به جای اینکه چیزی را به عنوان مشکل یک فرد درک کند، راه حل های سطح خانواده را ترویج می کند. درمان سیستمیک را می توان به پنج بخش تقسیم کرد:

  • ساختارشکنی مشکل
  • شناسایی الگوها و حلقه های بازخورد
  • اعتقادات و توضیحات
  • احساسات و دلبستگی ها
  • عوامل زمینه ای

خانواده درمانی روایتی

خانواده درمانی روایتی فرض می‌کند که همه مردم قصه‌گو هستند، هر کدام روایت‌های جداگانه‌ای درباره وضعیت اوضاع دارند. در طول زندگی، تجربیات شخصی به داستان‌های شخصی تبدیل می‌شوند و مردم به این داستان‌ها معنا می‌بخشند – در نهایت، هویت فرد را شکل می‌دهند. روایت درمانی نوعی خدمات مشاوره خانواده است که به جدا کردن فرد از مشکل کمک می کند.

درمان بین نسلی

برای درک مشکلات درون خانواده، اغلب مهم است که ابتدا تاریخچه بین نسلی خانواده را مطالعه کنیم. این مکانیسم برای درک مشکلات گذشته کار می کند، که به نوبه خود به درمانگر و بیمار اجازه می دهد تا تعارضات آینده را پیش بینی کنند.

نظریه ارتباطات

ارتباطات باید نقش محوری در خانواده مدرن داشته باشد. این نباید تعجب آور باشد، زیرا حل تعارض معمولاً به شدت بر ارتباطات باز متکی است. این نوع درمان با تقویت شیوه‌های ارتباط خانواده، توسعه مهارت‌ها، استراتژی‌ها و دیدگاه‌های جدید که به آن‌ها اجازه می‌دهد مشکلاتشان را حل کنند، عمل می‌کند.

آموزش روانی

این رویکرد به مشاوره خانواده به کسانی که مشکلات سلامت روانی دارند این امکان را می دهد که وضعیت خود را بهتر درک کنند. با انجام این کار، درمانگر می تواند آنها را با ابزارهایی برای کاهش علائم، کنترل رفتار آنها و در نهایت عملکرد بهتر در درون واحد خانواده مجهز کند.

مشاوره رابطه

حتی مشکلات جزئی روزمره و عوامل استرس زا نیز می توانند راه خود را به روابط باز کنند. برخی از انواع مسائلی که با مشاوره رابطه قابل حل است عبارتند از: ارتباطات، تفاوت در فرهنگ، سلامت روان، خیانت، صمیمیت جنسی، کشمکش های مالی، فاصله گذاری عاطفی و عدم اعتماد عمومی. هنگامی که یک زوج تصمیم می‌گیرند دور هم جمع شوند و یک یا چند مورد از این مسائل را بپذیرند، می‌توانند روند یافتن درمانگر مناسب را برای کمک به پیشرفت و تقویت پیوندشان آغاز کنند.

تاکتیک های خانواده درمانی

معمولاً یک درمانگر از اکثر این تاکتیک‌ها استفاده می‌کند:

شناسایی نقاط قوت

در ارائه منابع و خدمات مشاوره خانواده ، یک درمانگر اغلب به دنبال مشخص کردن نقاط قوت افراد در گروه است. این رویکرد مبتنی بر قدرت نه تنها حسن نیت ایجاد می‌کند و لحن مثبتی را برای جلسات ایجاد می‌کند، بلکه در نهایت اعضای خانواده را تشویق می‌کند تا به مهم‌ترین مسائل خود رسیدگی کنند. درمانگران خانواده را از چند لنز (در درون خانواده، همسالان، مدرسه، محله/جامعه) به دنبال نقاط قوت می بینند.

برای توسعه اهداف درمانی، برای خانواده درمانگران مهم است که نقاط قوت واحد خانواده و افراد درون آن را مشخص کنند. درمانگران برای ارزیابی توانایی های هر یک از اعضای خانواده کار می کنند و از نقاط قوت آنها برای انجام وظایف استفاده می کنند ، در حالی که به طور همزمان برای ایجاد نقاط قوت اضافی مورد نیاز برای دستیابی به اهداف درمانی تلاش می کنند.

گوش دادن انعکاسی

گوش دادن انعکاسی یک تاکتیک بالینی اساسی است که در مشاوره خانواده استفاده می شود و نشان می دهد که درمانگر آنچه را که فرد می گوید ثبت می کند. این می تواند به سادگی بازگرداندن چیزی باشد که به طور کلمه به کلمه گفته است، اما همچنین می تواند فقط بازتابی از احساسات برای برقراری ارتباط باشد.

چشم انداز

دیدگاه‌گیری زمانی است که درمانگر سعی می‌کند مشکلات را از دیدگاه اعضای خانواده ببیند. آنها با یکی از اعضای خانواده کار می کنند و از آنها می خواهند که زمان یا حادثه ای را که باعث منفی شدن آنها شده است را به یاد بیاورند. سپس درمانگر حادثه "منفی" را از دیدگاه فرد مشاهده می کند تا احساسات مراجع را درک کند.

جمع آوری داده ها

جمع آوری داده ها یک عمل اساسی مشاوره خانواده است که در آن درمانگر افکار اعضای خانواده را ثبت می کند. این راهی برای ایجاد شواهد به منظور رد اسناد منفی است. سپس درمانگر فهرستی از رفتارهایی را که می تواند به جرقه تغییر کمک کند، جمع آوری می کند.

پس از اثبات شواهد، درمانگر می تواند با خانواده کار کند تا شواهد منفی را تایید نکند. اقدام مخالف استراتژی دیگری است که اغلب توسط متخصصان مشاوره خانواده استفاده می شود. ابتدا، درمانگر رفتار اصلی را ثبت می کند و سپس احساساتی را برمی انگیزد که مخالف آن رفتار هستند.

امید و تقویت

زمانی که یک خانواده راه خود را به سمت مشاوره خانواده باز می کند، احتمالاً قبلاً توسط خود، دوستان و حتی سایر متخصصان به آنها گفته شده است که چقدر اوضاع بد شده است. برای درمانگر بسیار مهم است که فوراً با این روایت مقابله کند و به سمت چشم انداز خوش بینانه تر از واحد خانواده تلاش کند. برای ایجاد انگیزه در خانواده برای تغییر، آنها باید احساس امیدواری و انرژی کنند.

چارچوب بندی مجدد

اعضای خانواده اغلب با دیدی منفی به یکدیگر نگاه می کنند. چارچوب بندی مجدد، دیدگاه بین اعضای خانواده را تغییر می دهد، به این امید که آن منفی بودن را به مثبت تبدیل کند.

به طور کلی، شامل دو مرحله است. اول، درمانگر دیدگاه های اعضای خانواده را تایید می کند. هنگامی که این دیدگاه ها تأیید شدند، درمانگر می تواند به مرحله دوم برود: دیدگاه های جایگزین. درمانگر با قالب‌بندی مجدد دیدگاه‌ها نشان می‌دهد که مسائل چقدر خوب هستند. از آنجا، اعضای خانواده می توانند طرف مقابل را با دید مثبت ببینند.

فواید خانواده درمانی

خانواده درمانی یکی از انواع مختلف درمان است که می تواند در درمان مشکلات اضافی و سلامت روان مفید باشد. این امر تا حدی به دلیل شناخت چگونگی تأثیر سوء مصرف مواد نه تنها بر فرد بلکه بر واحد خانواده گسترده تر و فراتر از آن است. در زیر برخی از مزایای مختلف خانواده درمانی و مشاوره آورده شده است:

  • مشارکت خانواده در روند بهبودی
  • کاهش خطر عود.
  • کاهش سطح استرس.
  • توانایی تعیین مرزهای واضح.
  • کاهش هم وابستگی
  • افزایش آگاهی از علائم عود و اعتیاد.
  • ارتباطات بهبود یافته
  • توسعه یک سیستم پشتیبانی قوی
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.